Nutritie
Despre nutritie
O nutritie adecvata si personalizata ajuta indivizii să obțină o sănătate optimă. Nevoile nutritionale ale fiecarei persoane sunt unice. Intotdeauna va vom ghida pentru a mentine ecchilibrul atat de necesar al macronutrientilor. Va vom informa constant si va vom sustine pentru a reusi sa mentineti o dieta echilibrata care sa aporte necesarul fiecarei persoane in parte
Nutriția, hrănirea sau alimentarea reprezintă furnizarea de materiale – hrană – cerută de organism și celule să rămână în viață. În domeniul științei și medicinei umane, nutriția este știința sau practica consumării și utilizării alimentelor
Științele nutritive studiază modul în care organismul sparge produsele alimentare (catabolismul) și cum remediază și creează celule și țesut (anabolism). Catabolismul și anabolismul combinat pot fi denumite și metabolism. De asemenea, știința nutrițională examinează modul în care organismul răspunde la alimente
Nutrienții sunt substanțe din alimente care furnizează energie și materiale pentru dezvoltarea, creșterea și repararea celulelor. Ele sunt clasificate pe scară largă în macronutrienți și micronutrienți.
- Carbohidrați:
Oferă energie, în special pentru creier și mușchi în timpul exercițiilor fizice.
Surse: Fructe, legume, cereale, leguminoase și produse lactate.
Tipuri: carbohidrați simpli (zaharuri) și carbohidrați complecși (amidon și fibre).
2. Proteine:
Construiește și repara țesuturile, produce enzime și hormoni și susține funcția imunitară.
Surse: carne, pește, carne de pasăre, ouă, produse lactate, leguminoase, nuci și semințe.
Aminoacizi: esentiali (trebuie obtinuti din dieta) si neesentiali (pot fi sintetizati de organism).
3. Grasimi:
Oferă o sursă concentrată de energie, sprijină creșterea celulelor, protejează organele și ajută la absorbția vitaminelor.
Surse: Uleiuri, unt, avocado, nuci, seminte si peste gras.
Tipuri: grăsimi saturate, grăsimi nesaturate (mononesaturate și polinesaturate) și grăsimi trans.
Micronutrienți
1. Vitaminele:
Sprijină diferite funcții biochimice, inclusiv producția de energie, funcția imunitară, coagularea sângelui și multe altele.
Tipuri: solubile în apă (vitaminele B, vitamina C) și solubile în grăsimi (vitaminele A, D, E, K).
Surse: Fructe, legume, carne, lactate, cereale și suplimente.
2. Mineralele:
Esențială pentru sănătatea oaselor, echilibrul fluidelor, funcția musculară și multe altele.
Tipuri: minerale majore (calciu, potasiu, sodiu, magneziu) și oligominerale (fier, zinc, cupru, seleniu).
Surse: Carne, lactate, nuci, fructe, legume, cereale și suplimente.
Ghid alimentar
Echilibru: Asigurați un aport echilibrat de macronutrienți și micronutrienți pentru a susține sănătatea generală.
Varietate: Mănâncă o gamă largă de alimente pentru a obține diferiți nutrienți.
Moderare: Consumați alimente în porții adecvate pentru a evita aportul excesiv de calorii și dezechilibrele nutritive.
Densitatea nutrienților: alegeți alimente bogate în nutrienți în raport cu conținutul lor de calorii, cum ar fi fructele, legumele, proteinele slabe și cerealele integrale.
Hidratarea: Bea multă apă pentru a susține procesele metabolice și pentru a menține hidratarea.